Ένα προφιτερόλ είναι γεμιστό γαλλικό “σου” από ζύμη, με μια συνήθως γλυκιά και υγρή γέμιση σαντιγί, κρέμας, κρέμας ζαχαροπλαστικής ή παγωτού. Οι σφολιάτες μπορεί να διακοσμούνται με άλλα υλικά ή να αφήνονται απλές ή γαρνιρισμένες με σάλτσα σοκολάτας, καραμέλας, ή πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη. Το αλμυρό προφιτερόλ γεμίζεται με πολτοποιημένα κρέατα, τυριά και ούτω καθεξής. Αυτά χρησιμοποιούνταν συχνά για γαρνίρισμα στις σούπες.

Το προφιτερόλ και τα σχετιζόμενα εδέσματα ανά τον κόσμο μπορεί να συνδέονται με ιδιαίτερες παραλλαγές της γέμισης ή της σάλτσας σε διαφορετικές περιοχές.

Ιστορία
Το προφιτερόλ αντλεί τις ρίζες του από την εποχή της αναγέννησης. Η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας και μαζί της έφερε όλες της τις συνταγές από την πατρίδα της την Τοσκάνη. Ένας από τους μάγειρες της, ο Ποπελίνι, δημιούργησε το 1540 τη ζύμη σου το οποίο έγινε πολύ δημοφιλές στη Γαλλία (όπως και άλλα ιταλικά γλυκά) και μαζί με αυτό τα προφιτερόλ. Η φήμη του επιδόρπιου εξαπλώθηκε αλλά το πραγματικό προφιτερόλ αναπτύχθηκε μετά τον 17ο αιώνα.

Η ομορφιά του προφιτερόλ έγκειται στην απλότητα και την γευστική συνοχή του. Το τραγανό, ελαφρύ εξωτερικό της σφολιάτας συνδυάζεται τέλεια με την κρεμώδη, γλυκιά γέμιση, δημιουργώντας μια αρμονική ισορροπία υφών σε κάθε μπουκιά. Επιπλέον, το προφιτερόλ μπορεί να ντυθεί με μια ποικιλία επικαλύψεων, όπως σάλτσα σοκολάτας, φρούτα και ζάχαρη άχνη, καθιστώντας τα τόσο νόστιμα όσο και οπτικά ελκυστικά.

Ένας άλλος λόγος για τη δημοτικότητα των προφιτερόλ είναι η ευελιξία τους. Μπορούν να σερβιριστούν ως ατομικές μερίδες ή να τακτοποιηθούν σε μεγαλύτερες παρουσιάσεις γλυκών, όπως το κλασικό γαλλικό επιδόρπιο, το κροκεμπούς. Αυτή η προσαρμοστικότητα κάνει το προφιτερόλ μια δημοφιλή επιλογή για διάφορες περιστάσεις, από περιστασιακές συγκεντρώσεις έως πολυτελή δείπνα.

Συμπερασματικά, η ντελικάτη και νόστιμη φύση του προφιτερόλ, σε συνδυασμό με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά τους, τα κάνει απο τα πιο διαχρονικά επιδόρπια που αγαπούν πολλοί.